Kapcsolat

www.facebook.com/fotosuli.sk

info@fotosuli.sk

 

 

a fotosuli.sk az

onlinefototanfolyam.hu

szlovákiai partnere

Beeső fény - visszavert fény

2013.01.28.

Beeső fény - visszavert fény

Mit mér a fénymérő? Számít-e, hogy mit fotózunk? Egy kicsit visszakanyarodunk a hónap közepén már említett témájához és cikkhez, ahol a fényméréssel foglalkoztunk.

Mit mér a fényképezőgép fénymérője?

Beeső fényt, vagy visszavert fényt? Ha megnézzük a két fogalom jelentését egyértelmű lesz.

  • Beeső fény: A témára irányuló, azt megvilágító fény.
  • Visszavert fény: A témáról a fényképezőgép felé tartó (visszavert) fény.

Tehát a fényképezőgép a témáról felé érkező fényt méri.

Mi ennek a jelentősége? Miért fontos ez a fényképezésnél?

A témát megvilágító fényforrás (ez a beeső fény) fényintenzitása állandó. Legyen az egy lámpa, a nap, vagy egy vaku. Teljesen független attól amit fotózunk. Vagyis, ha a témára irányuló beeső fényt mérjük, akkor nem kell foglalkoznunk annak anyagával, színével, felületével. Csak a fény mennyiségével.

A beeső fényt viszont csak külső fénymérővel tudjuk megmérni. Ilyenkor a téma felől a fényképezőgép felé kell a fénymérőt fordítani, hogy az arra jutó fénymennyiséget mérjük meg.(Werkfilmekben többször láthatunk ilyen jelenetet.)

A fényképezőgépek fénymérői, ezzel ellentétben a témáról visszavert fény mennyiségét mérik. Ezzel pedig az a baj, hogy a visszavert fény mennyisége nagyban függ a témánknak a színétől, anyagától, felületétől!

Egy teljesen világos/fehér téma, például a hó (Esik a hó! Gyerünk fotózni! - cikkünk), sokkal több fényt ver vissza, mint egy sötét/fekete színű. Ami nem feltétlenül baj, de így nem ad olyan pontos eredményt, mint a beeső fény mérése, és gyakoribb a fénymérés hibája is.Előnye viszont, hogy a fényképezőgépünk fénymérőjével pont a visszavert fényt mérjük, a legtöbb helyzetben jó eredményt ad, és nem kerül plusz költségbe.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Kövess minket facebookon, hogy ne maradj le újdonságainkról: www.facebook.com/fotosuli.sk

 

vissza