Kapcsolat

www.facebook.com/fotosuli.sk

info@fotosuli.sk

 

 

a fotosuli.sk az

onlinefototanfolyam.hu

szlovákiai partnere

Hol is készült ez a kép?

2012.07.02.

Hol is készült ez a kép?

Egy nyaralás, vagy kirándulás képei, amikor évekkel később előkerülnek, szép emlékeket idéznek. De hol is készültek az egyes képek? Milyen nevezetességet néztetek meg? Már nem emlékszel? Íme a legegyszerűbb, és legolcsóbb megoldás arra, hogy évekkel később is tudd, mit, és hol fényképeztél.

Azoknál a fényképezőgépeknél, amelyekben van GPS-vevő, nagyon egyszerű dolgunk van. A kép elkészítésekor a fényképezőgép az EXIF adatok között tárolja a szélességi és hosszúsági adatokat, vagyis földrajzi koordinátákkal látja el a képeinket.

De ha nem ilyen fényképezőgépünk van, akkor lehet hasznos a következő egyszerű megoldás:

Pár évvel ezelőtt, egy Krakkói út alatt, az egyik nap, a szálláson maradt a térképünk, és helyi prospektus. Visszamenni nem volt kedvünk, így az egyik utcai táblát fotóztam le, a krakkói királyi palota előtt, hogy azt visszanézve, tudjuk majd mit örökítettünk meg.

Majd amikor hazajöttünk, akkor jöttem rá, milyen jól jártunk azzal, hogy akkor nem vittük a térképet. A helyszínen készült rögtönzött "digitális térképünk" egyúttal útinaplóként is szolgál. Tudjuk, hogy merre mentünk, hol jártunk, sőt, a helyi nevezetességek nevei is meg vannak. És mindez a fényképekkel együtt, ugyanabban a mappában.

Így évekkel később, ha a képeket visszanézzük, mindig ott van ez a "digitális térképünk" is.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Kövess minket facebookon, hogy ne maradj le újdonságainkról: www.facebook.com/fotosuli.sk

vissza