Kapcsolat

www.facebook.com/fotosuli.sk

info@fotosuli.sk

 

 

a fotosuli.sk az

onlinefototanfolyam.hu

szlovákiai partnere

Nyári fotótippek 1 - a meleg

2012.07.10.

Nyári fotótippek 1 - a meleg

Vigyázat meleg! Sorra dőlnek meg a melegrekordok, ami nem csak minket, de a fotós felszerelésünket is igénybe veszi. Mire kell vigyáznunk a melegben? Vagy mit tegyünk akkor, ha a vízpartra menekültünk, és a vízbe (esetleg sós tengervízbe) ejtettük a fényképezőgépet?

A meleg veszélyei a fényképezőgépre és a felszerelésre nézve:

- Frissen sült negatív filmek:

A fényképezőgépek esetében, a még negatív filmre dolgozó fényképezőgépek vannak nagyobb veszélyben. A negatív filmek ugyanis sokkal érzékenyebbek a melegre, mint a digitális fényképezőgépek.

Napos időben elég kb. 15 percre az autóban, a szélvédő mögött hagyni, és a filmről készülő képeket már biztosan nem látjuk eredeti színükben. Ennyi idő alatt annyira fel tud melegedni a fényképezőgép és vele együtt a film is, hogy az már jelentős minőségromlást okoz, a negatív "megég".

- A napsütés, a homok és a fényképezőgép:

A tűző napsütés, vagy a zárt autó melege nem csak a negatívos fényképezőgépekre veszélyes. A digitális fényképezőgépek elektronikája, és az akkumulátorok sem szeretik az ilyen extrém meleget (tűző napsütést). Érdemes a zárt táskában hagyni, ha nem használjuk, és egy árnyékos hely is sokat segít.

A fényképezőgépek használati utasításai 0-40 celsius fokot adnak meg üzemi hőmérsékletnek.

A táska a legjobb megoldás a por ellen is (ha nem használjuk), elsősorban a tengerpartok szeles időjárásában.A fényképezőgépet pedig tilos a homokba letenni. Nem szabad egy pillanatra sem beletenni! A pici homokszemcsék legkisebb résbe is belemennek, ami az egész fényképezőgépet, és az objektíveket is veszélyezteti.

- A víz, a só, és a fényképezőgép:

A legnagyobb veszélyt a tengerpartok sós vize jelenti. Ha máshol nem is a víz mellett mindig előkerül a fényképezőgép.Már az is elég baj ha vizes lesz, de ha ez sós víz, akkor már csak a szerencse és a szerviz segíthet.A sós víz azonnal megtámadja a fém alkatrészeket és az elektromos csatlakozásokat, alkatrészeket. Ezért ezeket a fényképezőgépeket nem elég csupán szétszedni és kiszárítani, először édes vízbe kell áztatni, hogy a só minél kevesebb kárt okozhasson. Aztán irány a szerviz.

Ilyen esetben a legelső feladat, azonnal kivenni az akkumulátort a fényképezőgépből, hogy a zárlatot elkerüljük!

Fontos, hogy a fényképezőgépet ne a tűző napra tegyük ki! Nem ott kell megszárítani! Egy szellős, pormentes hely az erre megfelelő.

A fényképezőgépekre tehát a nyári melegben, és a nyaralásokon is érdemes fokozottan odafigyelni. Vigyázzunk a tűző napsütéssel, a homokkal, és a vízzel is!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Kövess minket facebookon, hogy ne maradj le újdonságainkról: www.facebook.com/fotosuli.sk

vissza