Kapcsolat

www.facebook.com/fotosuli.sk

info@fotosuli.sk

 

 

a fotosuli.sk az

onlinefototanfolyam.hu

szlovákiai partnere

Nyári fotótippek 3 - a fények

2012.07.20.

Nyári fotótippek 3 - a fények

Mindenki szeretné, hogy a nyaralás képei ne csak emlékeket őrizzenek, hogy hol jártunk, hányszor pancsoltunk, hanem fel is idézze a hangulatokat, a gyönyörű helyszíneket. Ehhez használjuk ki a fények adta lehetőségeket. Nézzük, hogyan csináljuk:

Nem az a lényeg, "Hogyan csináljuk?" sokkal inkább Mikor?

Mikor menjünk fotózni egy nyaraláson? Erre mondhatja bárki, hogy nem fotózni, nyaralni ment, és akkor fog fotózni, amikor épp ott van az aktuális épület, vagy látványosság előtt.

Talán mondhatnám én is, hogy ez igaz, de mégis tartom magam ahhoz, hogy érdemes megválasztani azt az időpontot, hogy mikor nézzük meg ezeket a látványosságokat.

Persze más a helyzet akkor, amikor egy közös szervezésű hajókirándulásra, vagy városnézésre fizetünk be. Ilyen esetekben alkalmazkodnunk kell az adott fényviszonyokhoz.

Ilyenkor is van lehetőségünk használhatóvá tenni a fényeket:

  • a túl erős árnyékok ellen, portrék esetében védekezhetünk derítő vakuzással,
  • tájképek esetében használhatunk polárszűrőt
  • vagy ha túl világosak a képeink, a plusz-mínusz korrekcióval is javíthatunk rajtuk.

Mikor fotózzunk?

A legjobb megoldás azonban, ha igenis a fotózást is figyelembe vesszük, és elkerüljük a déli órák kemény napsütését! Ennek az az oka, hogy a nap ilyenkor túl meredek szögben világít. Így városképeknél (a homlokzatokon) az árnyékok nem látszanak, ami a fotóinkat lapossá teszi, míg portrék esetében erős, mély árnyékok keletkeznek az arcokon. Ezt csak fokozni tudjuk ha egy baseball sapka, vagy kalap van a fejünkön, ami még nagyobb árnyékot vet az arcra.

A reggeli, kora délelőtti, illetve a délutáni, és kora esti órák sokkal alkalmasabbak a fotózásra, ráadásul mi sem égünk meg a 40 fokban, és az extrém UV sugárzásban a napon.

Ha kihagyjuk az erős déli napsütést akkor lágyabb, szórt fényre számíthatunk, ez portrék esetében mindenképpen előnyös (sokszor azonban ilyenkor is kell dertítenünk az árnyékokat). A város és épületfotóknál is használhatóbbak ilyenkor a fények, mert szögből beeső fénysugarakat kapunk, ami árnyékokat képez a homlokzatokon, amitől mélysége lesz a képeinknek.

Érdemes tehát úgy időzíteni a nyaralás programjait, hogy az a fotózásnak is kedvezzen, és biztos, hogy szép képek, emlékek készülnek.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Kövess minket facebookon, hogy ne maradj le újdonságainkról: www.facebook.com/fotosuli.sk

vissza