Kapcsolat

www.facebook.com/fotosuli.sk

info@fotosuli.sk

 

 

a fotosuli.sk az

onlinefototanfolyam.hu

szlovákiai partnere

Tippek Babafotók készítéséhez 2.

2012.01.22.

Tippek Babafotók készítéséhez 2.

Az előző részben már tisztáztunk egy-két fontosabb szabályt a babafotózással és a vakuhasználattal kapcsolatban. Szóltunk pár szót a képkivágás két leggyakoribb hibájáról, illetve az első képek megosztásáról is.A második részben megpórábáljuk a jó bevált, egy családi albumból sem hiányozható babafotós témákat és ezek buktatóit bemutatni, és további baba- és gyerekfotó téma ötleteket adni.

Mint minden fotózásnál itt is igaz, hogy a fényképezőgép mindig kéznél legyen! A memóriakártyán legyen hely, az akkuk legyenek feltötlve! Nem tudjuk mikor jön a soha vissza nem térő alkalom.

Baba- és gyerekfotó témák és azok buktatói:

A kiságyban. Alvás és játék:

Hihetetlen pózokban tudnak aludni e csöppségek. Mindig akad olyan helyzet amit érdemes megörökíteni.Ha a rácson keresztül szeretnénk fotózni, figyeljünk arra, hogy az arc mely részét fogja kitakarni a rács. Ez véletlenül se a szem legyen!Ha a rácsok miatt nagyon közel szeretnénk menni, szinte a rácsok között befotózni, számolnunk kell azzal, hogy ez a feladatot csak nagylátószögű optikával fogjuk tudni megoldani. Ezeknek az optikáknak pedig számolnunk kell a leképezési hibáival. Nem csak tükörreflexes gépek esetén, hanem a bridge és kompakt gépeknél is!

Ne felejtsünk el játékokat tenni a kiságyba. Nem csak a szőnyegen és a nagyágyon lehet játszani, és játékokat használni. A kiságy rácsainak egyhangúságát feldobhatjuk egy pár, a rácsra szerelhető színes játékkal. (Túlzásba persze ne essünk!)

Babahordozó, pihenőszék:

Pár hetes korban amíg a picik még nem tudják tartani a fejüket, nagyon sok segítséget (és támaszt) adnak. Remek portrékat lehet készíteni. Később a pihenőszék váltja a hordozót, mely szintén megfelel portrék és közelképek készítésére. Akár alvást, vagy evést követően.

Étkezések:

Etetőszék, egy kis önállóság (anyától bátorság), és biztos a siker!Nincs az a kisgyerek aki nem maszatolja össze magát, és ez ne tetszene neki! Csak adjuk a kezébe a kanalat! Az, hogy már egyedül is csinálhat valamit, és a vele járó siker boldoggá, mosolygóssá varázsolja őket. Pár perc és már készülhetnek is a jobbnál jobb képek! (A vele járó konyhatakarítás pedig nem nagy áldozat egy jól sikerült képért!)

Fürdés, tisztába tevés:

Már az első részben is említettem, hogy a fürdőlepedőbe bugyolált képek kihagyhatatlanok a családi albumból!Ahogy nőnek, egyre több lehetőség adódik fürdés közben is. Ha már tudnak egyedül ülni, és a vizet csapkodni, akkor jóformán csak a fényképezőgépünk vízállóságára kell ügyelnünk. Persze ez így, ebben a formában nem teljesen igaz. A kisbabánk teszi a dolgát: önfeledten pancsol, élvezi a vizet, és boldog.

Fotózás közben viszont három dologra is érdemes odafigyelni!

  • Egyik a képbe belógó szülő:A képen inkább látszódjon a szülő is teljesen, minthogy csak a fejbúbja vagy haja lógjon bele a képbe. Ha pedig még tartani kell a kicsit, az anyák csupasz karja sokkal jobban mutat a képen, mint az apák nagy, szőrös keze.
  • A másik a vaku használata:A vizes bőrön és a sok fürdőszoba csempén könnyen megcsillan a vaku és okozhat kellemetlen visszatükröződéseket. Ha megoldható, használjunk indirekt vakuzást.
  • a harmadik a fehéregyensúly:A színes gyerek fürdőkádak becsaphatják a fényképezőgépet. Érdemes megnézni az első képeken,nem kell-e módosítani, változtatni a fehéregyensúly beállatáson.

Játék, mozgás:

Egyéves kor körül, már megállíthatatlanok lesznek. Forgolódnak, majd másznak, a kíváncsiságuk is egyre nagyobb. Jaj nekünk, ha majd járni is tudnak!Minden érdekli őket. Előbb, vagy utóbb a fényképezőgép is. Elég egyszer megmutatni nekik a képet az LCD monitoron, és gyorsan megtanulják, hogy ha apánál fényképezőgép van, akkor pózolni kell és a villanás után meg lehet nézni a képet. Ez egy időre biztos, hogy tönkreteszi a fényképezéseket, mert mindig oda akar majd menni megnézni a végeredményt. Ezért képes abbahagyni az aktuális tevékenységét, játékát.Ennek az ellenszere lesz a teleobjektív és az elbújás.

Ne feledjük el, hogy ne csak fentről a magasból fotózzuk őket! Hasaljunk le mi is! Lentről, egészen a talaj közeléből érdekes fotókat lehet készíteni akár mászás közben, akár legózás, vagy babázás közben. Kísérletezzünk bátran, akár egészen fentről, madárpespektívából is.

Vigyázzunk a vaku használattal!Nemcsak egészen pici korban kell kerülni a közvetlen vaku használatot! A beépített vakuk és a közvetlenül a babára irányított vakuzás, ronda árnyékot képeznek a fej körül, főleg ha közel van a háttér! Az első időszakban mivel, vagy ölben van, vagy pihenőszékben, vagy hordozóban ez szinte elkerülhetetlen.Próbáljunk meg a vakut mellőzni, vagy ha rendszervakut használunk, akkor indirekt módon használni.

Gyakran előforduló hiba még a vaku használatakor, hogy a közeli képeken a világos felületek és a babák arca túl világos, kiégett lesz. Amennyiben olyan helyzet adódik, hogy a vakut mindenféleképpen be kell kapcsolnunk, de csak beépített vaku van a gépünkön akkor is használhatjuk a vaku expozíció korrekciót (vakufény-korrekció). Ezzel a funkcióval a vaku teljesítményéből vehetünk vissza, így az eddig túl világos képrészletek sötétebbek lesznek.

További biztosan jó fotótémák gyerekekkel:

Csináljunk bármit, mindenben meg lehet találni a fotózandó baba/gyerek témát!Fontos, hogy a fényképezőgép a közelben, kéznél legyen. Ha az utolsó pillanatban rohanunk a gépünket megkeresni, valószínűleg lemaradunk a helyzetről és ami fontosabb, kizökkentjük a gyerekünket a játékból. Így sokkal nehezebb spontán, grimasz nélküli, természetes képet készíteni róla.Pl.:

  • Nyaralás, kirándulás:Vegyünk neki is egy kis hátizsákot, hagy pakolja bele a kedvenc játékát (már ezt is érdemes megörökíteni), egy kis üveg innivaló, egy zacskó keksz és boldogan eljön velünk a világ végére is.Ilyenkor egy homokvár építés, vagy fagyizás is remek téma lehet. Fotózzuk le messziről, teleobjektívvel, vagy kompakt fényképezőgépek esetén a legnagyobb zoom állásban.
  • Öltözködés és ruhapróba, elsősorban a lányoknál:melyik kislány ne próbálná fel anya cipőjét, kalapját, bármely ruháját. És ha kell, ehhez még szívesen pózol is! Remek beállított képeket készíthetünk.
  • Kertészkedés, szerelés apával:Hagy cibálja nyugodtan azt a nagy gereblyét! Amíg nem lép rá, nem lesz semmi baja! Ültessünk együtt virágokat. Minden olyan tevékenységet imádnak ahol koszosak lehetnek. És ez mind-mind remek fotótéma.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Kövess minket facebookon, hogy ne maradj le újdonságainkról: www.facebook.com/fotosuli.sk

vissza